mandag 5. juni 2017

Utplassering hos IElektro Uke 14 og 16

iElektro

Litt om bedriften: 

iElektro AS er en lokal elektroentreprenør som tar alle oppdrag innen elektrotekniske installasjoner. 
De jobber med mindre elektriske installasjoner i hus og hytte til store prosjekt. De holder til i Molde, Eide, Fræna, Eide, Aukra og Gjemnes.

Uke 14

Tirsdag

Jeg møtte opp på Plutovegen 5 litt før halv 8. Når jeg møte opp hilset jeg på folkene som jobbet der. Jeg fikk låne klær til å arbeide i og ble plassert sammen med en polakk som het Matchek eller neo sånt. Han snakket heldigvis norsk, selv om det var vanskelig å skjønne hva han sa av og til.
Det første vi gjorde var å reise til Årødalen, hvor det var et prosjekt som skulle bli gjort. Det var kontorvarehuset som skulle utvide sine lokaler. Den første dagen gikk egentlig bare til planlegging og finne ut hva vi ville trenge senere. Tegningene vi skulle følge var ikke laget av iElektro, men av Norddesign. Det var egentlig hva vi gjorde den første dagen.

Onsdag

Møtte jeg opp hos iElektro, hvor vi tok med oss rør og kabler som vi skulle bruke. Så kjørte vi opp til Årødalen hvor vi begynte å se på tegningene hvor alle lampepunktene skulle og hvor stikkontaktene skulle plassrest så vi kunne dra rør. Det viste seg å ikke være så enkelt som vi trudde. Fordi først tenkte vi at vi skulle legge rør i veggen, men der viste det seg at det ikke var nok plass, men så sa kunden at snekkeren skulle legge på mer treverk så vi fikk lagt rørene inn i. Så fikk vi kontrabeskjeden at snekkeren ikke skulle gjøre det allikevel så vi måtte legge rørene i taket.
Så vi tok å la rørene vi var helt sikre på hvor skulle så fikk kontoret klarere hva som skulle hvor med kunden.

Torsdag

Torsdag hadde vi fått mer konkrete beskrivelser av arbeidsoppgavene og hvordan de skulle utføres.
Så vi fortsatte med å dra og legge rør langs hele rommet, som var minst 10 meter langt så du skjønner at det ble dratt en del rør gjennom helle rommet. Som du ser på bildet kan du se at vi trakk kabler inn på det som kom til å bli forskjellige kontorer. Kontorene skulle ha delevise glass vegger så vi måtte passe på at rørene gikk der det ikke var glass, som viste seg å være enda en utfordring siden tegningene vi hadde fått ikke var så nøyaktige.
Men vi fikk det gjort til slutt. Så alle dagene gikk i mye av det samme, men det er en del av jobben.

Fredag

Fredag støttet vi på enda et problem med tegningene. Da vi skulle byggene å plassere rørene til lysene på kontorene, da merket vi at lysene var plassert feil ifølge dørene på kontoret. Så da måte vi en gang igjen snakke med kunden om det var med vilje at det hadde blitt gjort sånn eller om det var en feil. Han sa at det var en feil og vi måtte endre tegningen igjen.
Resten av dagen ble brukt til å legge enda flere rør. 

Etter den første uken hadde jeg høstferie.



Uke 16

Tirsdag

Når jeg kom tilbake hadde det blitt gjort en god del, all sterkstrømskabelen var lagt, så det som var igjen bar fult av datakabel til datapunkt rundt om på kontorene.
Så tirsdagen gikk bare i å legge datakabel rundt om i helle rommet. Det gikk flere ruller med rør før vi gikk tom å måtte finne noe annet å gjøre den lille tiden som var igjen av dagen så vi dro til Istad hvor det skulle monteres et på downlights i en garderobe som hadde blitt pusset opp. Det arr det siste vi gjorde den dagen.




Relatert bilde

Onsdag

På onsdag dro Matchek på ferie så jeg ble med en litt eldre kar som jeg ble med resten av uken. Første vi gjorde var å kjøre til en annen elektriker som trengte hjelp med å løfte et inntaksskap inn i et bygg. Så dro vi vider til et person hus som skulle ha lagt varmekabel i en gang. Før vi begynte å legge kabelen måtte vi regne ut hvor langt mellom hver sving det skulle være.
Varmekabelen ble lagt på riller som vi stripset kabelen fast til. Når vi var ferdig fylte vi ut skjemaet for informasjon om varmekabelen. Etter det dro vi på kontoret for å finne ut hva vi skulle gjøre neste den neste dagen. 

Torsdag

Torsdag var en regnfull dag, men vi måtte fortsatt jobbe. Så vi dro på høyskolen hvor det skulle monteres persienner, som er automatisert så de åpner og lukker seg automatisk. Vi skulle installere i klasserom langs hele langsiden ned mot sjøen men, det var et problem vi kunne ikke jobbe på grunn av at klasserommene var i bruk så vi måtte booke klasserommene før vi kunne jobbe der, men vi kunne ikke bore til neste klasserom fordi der var det da time, så hele jobben ble et stor surr. Så vi bestemte oss for å gjøre ett annet oppdrag. Så vi dro hjem til ei dame som skulle renovere et bad som trengte strøm. Først måtte vi rive det gamle installasjon. Så la vi opp til to downlights, stikkontakter og lyspunkt over speil.

Fredag

På fredag dro vi tilbake tilbake til høyskolen hvor vi gjorde det vi kunne på klasserom som ikke var i bruk. Så vi boret et par hull for å trekke kabel gjennom men det var ikke så mye vi kunne gjøre så vi tok tidlig helg og sluttet et par timer tidligere.

Konklusjon

Det jeg har lært gjennom denne utplasseringen er en del. Jeg har for eksempel at man ikke alltid kan stole blindt på tegninger, det er lurt å tenke litt fornuftig også. Jeg har også lært at jobben ikke alltid er så lett, men det går til slutt. Jeg har hat en fin utplassering hos iElektro, hvor jeg har lært mye og fått jobbet mye. Det er synd at de er så dårlig til å svære på lærlingsøknader det var virkelig en bedrift jeg trur jeg kunne ha jobbet hos.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar